2011. október 17., hétfő

Tudod, hogy nincs bocsánat

Tudod, hogy nincs bocsánat,
hiába hát a bánat.
Légy, ami lennél: férfi.
A fű kinő utánad.

A bűn az nem lesz könnyebb,
hiába hull a könnyed.
Hogy bizonyság vagy erre,
legalább azt köszönjed.

Ne vádolj, ne fogadkozz,
ne légy komisz magadhoz,
ne hódolj és ne hódits,
ne csatlakozz a hadhoz.

Maradj fölöslegesnek,
a titkokat ne lesd meg.
S ezt az emberiséget,
hisz ember vagy, ne vesd meg.

Emlékezz, hogy hörögtél
s hiába könyörögtél.
Hamis tanúvá lettél
saját igaz pörödnél.

Atyát hivtál elesten,
embert, ha nincsen isten.
S romlott kölkökre leltél
pszichoanalizisben.

Hittél a könnyü szóknak,
fizetett pártfogóknak
s lásd, soha, soha senki
nem mondta, hogy te jó vagy.

Megcsaltak, úgy szerettek,
csaltál s igy nem szerethetsz.
Most hát a töltött fegyvert
szoritsd üres szivedhez.

Vagy vess el minden elvet
s még remélj hű szerelmet,
hisz mint a kutya hinnél
abban, ki bízna benned.

József Attila 1937


2011. október 9., vasárnap

Castor és Pollux

2011. szeptember 18., vasárnap

vannak szar napok, fogadd el, nem lesz semmi baj - nem történt semmi visszafordíthatatlan...stb. elegem van a folyamatos küzdelemből, hogy hagyjam magam a szabályaim nélkül élni, de a következményeket is fogadjam el...bármibe bele tudom kényszeríteni magam. és hiába akkor a legjobb, amikor nem teszem - újra és újra szükségem van a bizonyosságra, hogy megtehetem, enélkül minden kicsúszik a kezeim közül és megbénulok a kudarc súlyától. ha nem akarnék megfelelni kicsúsznék a világból - amihez most épp elég közel érzem magam.

pedig pl. zseniálisan festek falat.

2011. szeptember 3., szombat

1011/2012 - elzsibbadt aggyal próbálom mérlegelni a lehetőségeimet, de még képtelen vagyok kreditekben gondolkozni...az előbb még ott álltam az út szélén (8-as, Vasvárnál) és realizáltam, hogy már azt sem tudom ma hány stoppom volt idáig. pedig mindnek baromira örültem! mentségem a 34C°

hihetetlen történetekbe botlottam bele, ilyenkor mindig visszatér a hitem az emberiségbe. szeretem az indíttatást, ami miatt valaki megáll és szívességet tesz egy ismeretlennek, amikor a helyzetből adódóan olyat kérdeznek/mesélnek, amit amúgy nem mernének, de főleg azt, amikor a végén ők is örülnek, hogy belém botlottak. csak utólag érzem a felelősséget, szóval igyekszem a legtöbbször párt találni, de egyedül egészen más arcokat látok.

Berlin leginkább felkavaró volt, Prága a legotthonosabb idegen város, a zsúfolt hostel a legjobbat hozta ki belőlem és utána igazán tudtam értékelni az erdőket, sziklákat, stb. viszont utazni vagy egyedül, vagy akivel jól ismerjük egymást. mert az egy dolog, hogy nem tudok igazán alkalmazkodni, de szarul viselem a köztes állapotot, amikor csak félig tudok megosztani egy élményt, viszont azt elvárják tőlem...nem tudom miért nyomaszt ez ennyire, de ilyenkor sokkal őszintébb vagyok magammal a kapcsolataimat illetőleg. talán ezért sokkal életszerűbben működöm azóta, még ha néha utálom is (pl. amikor ez két nap lázzal jár).

már most izomlázam van a tapétázástól, a festékeknél pedig legalább egy órát koncentráltam keményen (négy nap gondolkozás után), amivel szemmel láthatóan megerősítettem pár ember nőkkel kapcsolatos sztereotípiáját - de ez nem zavarja az esztétikai kérdésekben előtörő brutális perfekcionizmusomat, ami amúgy is épp elég belső feszültséget okoz:)

persze megint megfogadtam, hogy nem hagyom elkanászodni A listát, nem fektetek rengeteg energiát szélsőséges motivációimba (kivéve, ha tanulásról lenne szó) és nem esek szét csak mert vége a nyári üzemmódnak (már megtörtént). a listák is csak nyomasztanak. mennyivel egyszerűbb nem leereszteni. kár, hogy az maximum három hétig működik, utána van ez. hulla fáradtság.

2011. augusztus 26., péntek

van annak előnye, hogy hazaérkezésem után egy nappal kijött rajtam az állandó hányás - volt időm feltenni a képeket:) mondjuk másra most nincs kapacitásom, de majd bepótolom.

2011. augusztus 4., csütörtök

fél 6 helyett

mert az valahogy veszendőbe ment egy hirtelen bealvás következtében, pedig nagyon belelkesedtem- de a lényeg maradandó.
leginkább (azon kívül, hogy ha lesz idén városszociológiám, biztosan begombázva fogok tanulmányt írni) a démonűzés, ahogy a legsötétebb szorongó rettegésből mégis sikerült a legkedvesebb, világra hangolt énemig eljutnom.
és az emberek, akik sugározzák magukból, ami bennük van - gondolom mindig, csak ügyesen leplezik a külső benyomásukkal (már az én nézőpontomból, bár volt egy kis vita, hogy ez most csalás?).
leginkább megkönnyebbültem, ahogy egyensúlyba került minden - a zombis jelenetek, filmes bevágások és az összetartozás rész már a szárnyalás maga volt. az őszinte, hibátlan fókuszálás viszont brutális - az életet emésztő belső rohadás saját emlékénél nyomasztóbb volt a már szinte megtestesült, teljes erővel tomboló arcával szemben állni és tudni, hogy nem tudok küzdeni ellene, mert nyilván mindenki csak a sajátjával. viszont azzal katartikusan jó volt. hajnalban hazafelé éreztem, ahogy a teljesen relaxált lelki békém sugárzik a neonrózsaszín pulóveremen át... :)

2011. július 31., vasárnap




-> Kasprowy Wierch

felfelé húgommal néha erősen emlékeztettünk a Frodó - Samu párosra, de amúgy eszméletlen szép hely! testközelből is zseniálisak a nagy hegyek - csak a tetején sajnáltam, hogy nincs nálam ernyő, de így tök más élmény. simán rá lehet kattanni.

és igen, meg kéne tanulnom rendesen fotózni...







2011. július 26., kedd

bepakolás

most tapasztaltam meg hosszú idő után először, ahogy az ösztöneim mindent elsöprő erővel törtek ki a korlátok közül. rég nem féltem így magamtól. mintha valami régről nagyon ismerős erő szállt volna belém - nem tudom, miért érzem magam rosszul tőle, hogy nem vagyok olyan sebezhető. talán mert így aztán tényleg el vagyok falazva egy csomó mindentől. vagy csak simán fájdalom függő lettem - attól érzem magam élőnek, ha mozdul bennem valami...könnyebb ezt tisztán megélni. elöli a feszültséget, megtanultam megtisztulni vele.

a védelem kiélezi a gondolkodásomat, helyet ad az ürességnek, elveszi a reményét is, hogy igazán érezzek. hogy vigyázni kelljen rám. nagyjából itt vesztettem el a fonalat: muszáj elfogadnom magam, ha nem akarok tényleg ketté hasadni - de nem megy. mennyire kurvára nehéz elengedni a fontosakat - embereket, állapotokat, pillanatokat...

na ezért sírtam anno annyira, hogy már nem járhatok többet oviba, miközben vártam, hogy végre iskolába mehessek:)

2011. július 25., hétfő

jelentem megtanultam 11:30-ig aludni! mondjuk némi szánkózás után elsüllyedt a buszból átalakult hajónk és a húgomat meg egy kutyát próbáltam megmenteni közben, de az nem emiatt volt szerintem...

Kapolcs a rendszertelenség összes előnyével és hátrányával jó edzés volt augusztusra, sőt. most azt gondolom, hogy igazából ezzel már nincs baj. viszont konkrétan nem tudok épségben hazajönni, ami nem elfogadható számomra - mégis lassan kezdem azt érezni, hogy bizonyos szinten már nem megoldható a helyzet: egyszerűen várom, hogy ne kelljen többet és tényleg tudjak örülni neki.

még mindig verhetetlen vagyok stoppolásban:)

*

2011. július 18., hétfő

.

egy hét intenzív regenerálódás, egyszerre nosztalgia, visszatérés az alapokhoz és kezdhetem elölről a káromkodásról való leszokást is - különbség közösség és közösség között. rálassulva a természetes közegre nem olyan sokkoló, hogy minden változik. ha csak most vettem észre, az sem számít. furcsa érzés a romok fölött gondolkozni, de az ijedtség elmúlt - a bizalom nem véges, az elveszettség kistestvére a szabadság,

tűzrakás helyett kávéfőző, stb:)

2011. július 8., péntek

péntek

annyira kicsi a világ! minden közelebb, de teljesen megfoghatatlan.

2011. június 30., csütörtök

vol2

hivatalosan is vége. túltettem magam a 3as logikán - itt a nyár, ősszel költözöm, zseniálisan kurvajó:)))
az ellenpontja üres szétesettség - elvesztettem a szépen működő napi struktúrámat és még nem viselem túl jól a szabadságot. elfáradtam - nem tudok középutat találni. vagy csak a saját oldalammal foglalkozom, ami egy idő után nem vezet sehová, vagy belevonom a másikat, mindenkit a maga módján. és néha mindegyikben csak a reménytelen távolságot látom, az értetlenséget, a sekélyest vagy az elutasítást.
és nem tudom, hogy ez csak felerészben az én felelősségem-e. igazából pont azt kérdőjelezem meg, amit annyira evidensnek tekintettem mindig is:)
olyan mint egy kör - beüt a para, amit nem tudok normálisan kezelni és (önutáló kontrollmániásként) elindulok a leejtőn lefelé, mondjuk addig, hogy tényleg nem fogok fel semmit a külvilágból. ami viszont elviselhetetlenül nyomaszt - vissza az élők közé, mert van amit mások kezébe lehet adni és akkor talán nem minden rajtam múlik. annyira nem, hogy pl. simán ki is zárhatnak az életükből. ami para. és most egy kis kör és egy nagy kör végén vagyok egyszerre (újabb lehetőség az adaptív problémamegoldásra) és azon gondolkozom, hogy ez az én hullámzásom, vagy csak átvettem valami másét?


Teljesített kredit:32Hagyományos átlag:4.23
Felvett kredit:32Kredites átlag:4.25
Kreditindex:4.53Korrigált kreditindex:4.53


hogy ez mennyire jó, az csak ősszel derül ki persze

2011. június 15., szerda

do you mind?

két nappal a leghúzósabb vizsgám előtt, túl egy felváltva önmarcangoló és elszántan feladatmegoldó napon -13 évet megúsztam matek nélkül, pedig mindig tudtam, hogy nem kerülhetem ki. de mégis leginkább azt érzem, hogy megint minden lélegzik körülöttem. az a külvilág, ami annyira nyomasztóan fenyegető volt, most leginkább megnyugtat. a hétfői repülés beleégett a lényembe, tökmindegy mennyire hangzik hülyén:)

holdfogyatkozás

2011. június 13., hétfő

köszönöm. :)

2011. június 2., csütörtök

előnyök. soha nem jutott eszembe egy betegség előnyeit sorra venni, pedig mennyit elárul a gazdájáról...elveszi az összes szabadságot, az életet és a felelősséget. a képességet, hogy bármi vagy bárki megérintsen, semmi nem fáj igazán, csak egy szűk sávot látsz magad előtt, amiből néha csak napok után kerülsz ki egy kicsit, de sokszor csak azt hiszed.
és most érzem először, hogy nem akarok így élni. vállalom, ahogy vagyok, mindennel, ami ezzel jár, amit nem tudok letenni, mert a másik oldalon meg visszakaptam a helyem a világban, amitől eddig gyakorlatilag el voltam zárva.
sokkal több múlik rajtam, mint amennyit eddig képes voltam felfogni, de ettől még rettenetesen gyomorforgató visszanézni, és próbálni nem összetörni csak attól, hogy olyasmibe csúsztam bele, amiből már tényleg nem láttam semmit... iszonyú lassan ébredtem fel! egy hete éreztem először, hogy fele-fele.
előtte pedig szent meggyőződésem volt, hogy minden rendben. nagyjából. de semmi komoly, csak egy kicsit meg vagyok csúszva. és tudom, hogy még sok kell hozzá, hogy ne legyek ilyen veszélyesen közel. már felismerem, de még nem bízom magamban eléggé, hogy ne féljek kurvára a valóság elvesztésétől. ami jobb, mint nyugodtan ásni a saját síromat, kizárva mindenkit, aki segíteni próbálna.

annyira egyszerű nem komolyan venni, alattomosan közel van egymáshoz a beteges és az egészséges rossz, a realitás és a teljes izoláltság. egyszerű nagyjából normálisak tűnni. ezért is utálok beszélni róla, mert valahogy nincs sehol helye...nem tudom megfogalmazni az élő fájdalom és a halott rossz közti különbséget egy normális embernek. és talán nem is kell: csak én tehetek róla, hogy ide kerültem, még ha most nem is tudom, hogy mikor kellett volna észbe kapnom, ahogy azért is csak én tehetek, hogy ne maradjak benne egész életemre.

(...)

szép álmokat, megérdemled.

2011. május 25., szerda

nincs zöld kutya és macska sincs

Na most megtapasztaltam a csoportterápia azon részét, ami eddig maximum egy amcsi filmes sztereotípiaként élt a fejemben. Hogy akkor most mondja el mindenki szépen a hetét - de tényleg, szépen elkezdtem mondani, viszont csak közben derült ki, hogy volt olyasmi is a héten, ami fel sem tűnt. Vagy legalábbis más színben tűnt fel: egy ötperces felháborodott monológ közben eszméltem rá, hogy miért is volt ez ennyire fontos.
Előbb kezdtem el spontán sírni a mondat közepén, minthogy az agyamig eljutott volna bármi belőle. Nem volt rossz:)

Asszem elég lényeges pont, hogy általában azt gondolom magamról, tudom, mi a probléma - ami nem lenne baj, ha észrevenném, amikor nem tudom és nem azonosítanék okként valami tök mást reflexből...

Mennyire kegyetlen dolog, hogy a szüleim nem halhatatlanok, nem istenek és nincs mindig igazuk, hanem már nem hozzájuk képest nézem a saját igazam. Nem relatív. Nem álltam bosszút, amiért igazságtalanul (félelemből, nem tudom) degradáltak, mert nem kellett bebizonyítanom magamnak a véleményük hamissá nyilvánításával, hogy most kivételesen igazam volt. És nem örültem, hogy hibáztak, mert nem releváns, a következmény nem nekik kell, hogy megfeleljen. És ettől valamit teljesen elvesztettem belőlük. Elég rémisztően korlátolt tud lenni a gondolkodásom pedig még a lovagokat és lókötőket is megoldottam:)

This is England

2011. május 11., szerda

"megtört a jég" - ez tökéletes megfogalmazása annak, amit éreztem. és nem csak a repülésre vonatkozólag, bár az ennek a tökéletes megélése volt:)

néha utálom, hogy ennyire alaposan tanulok meg mindent, de utólag megéri

2011. április 22., péntek

Balaton kerülés - 04.22.

miután kedden egy ordas defekt és a bringabolt késői nyitása miatt egyből buktuk a napot (mármint persze azért jó volt a víz mellett fetrengeni), csütörtökön újra nekifutottunk az ügynek - sikerrel, mert a külső cél az egy napon belül tekerés volt, de inkább belső versenynek számított.

indulás: 06:55 Almádi - érkezés kb. 23:40

tekerési idő 12ó 1p, átlag 17,6km/h

összesen 214km, óramutató járással ellentétes irányban

igazából azért írom le, mert mélyrepülésem óta ez volt az első igazán sikerorientált húzásom. a lelkesedésem spontán felülírta a teljes instabilitást, aminek kimondhatatlanul örülök.

a legfontosabbak talán, hogy egy jó társ fél siker - nagyon durva, hogy tulajdonképpen izomlázam nincs is, csak fáradtság, de amúgy az egész (főleg Siófok után) egy pszichés atomháború volt, életem egyik legszélsőségesebb holtpont - átlendülésével, érzéki csalódásokkal és egy mindent kompenzáló befutóval (a bringák maguktól felfelé suhantak a tökéletes, holdfényes aszfalton...bocsi). eszméletlen mire képes az emberi szervezet - egy betépés elbújhatna a természetes drogháztartásom mögött.

átértékelő élmény volt, még ma is, csak ülni a vonaton hazafelé...

(persze már megjelent egy-két óvatos gondolat, hogy ősszel mennyivel lehetünk jobb kondiban? és ha esetleg ráedzenék?:)



ui.: és igen, kurvára hálás lehetek a testemnek, hogy azok után, amit kapott, ennyire kitartott az elhatározásom mellett, még ha leginkább fejben is dőlt el. nem mondom, hogy nem féltem kicsit az ellenkezőjétől (...), de kifejezetten jó tett a kapcsolatunknak.

2011. március 8., kedd

egyszerlent(sic!)

jöhetne a tavasz.

biztos a Black Swan is benne volt, de azért örülök, hogy az álmaim nincsenek a homlokomra írva reggel...
egyelőre esélytelen vagyok. sőt, egyre távolabb kerülök magamtól, lassan már nem is érzem a testrészeim jó részét. igyekszem nem túl nagy elvárásokkal tekinteni a külső segítség adta lehetőségre...de persze egyre kétségbeesettebb vagyok. és sokkal agresszívebb, mint bármikor, egy pillanat alatt elönti az agyam és mire tudatosul bennem, hogy mi van (normálisvagybazdmeg?!), addigra késő. és pont ez a megszakíthatatlanság félelmetes.

örökké megújuló gondolatmeneteim egyike visszatért, hogy van-e olyan, amit gondolatban nem tehetek meg, mert már azzal is túllépem a határt - már ennyivel is több esélyt adva az adott eseménynek.
mert elég élénken emlékszem még, amikor (szerintem olyan 6-7 évesen) elkezdtem arról ábrándozni, hogy valami rettenetes balesetben meghal a családom. például. és igyekeztem ezeket kitörölni a fejemből, mert tudom, hogy direkt csináltam, de persze egyáltalán nem akartam volna igazából...
aztán persze ezek elmúltak, de később is kifejezetten jó érzés volt mondjuk (éppen aktuális) szerelmem tárgyát képzeletben megölni - már nem én öltem meg, de én képzeltem, szóval végül is...ráadásul nem, egyáltalán nem voltam nagyok kicsi. de aztán majdnem kiveszett belőlem az ilyen megnyugtató ábrándozás képessége (vagy nagyjából a szexualitásra redukálódott, de az más) és jött helyette ez a mostani. amiben egyből a gyakorlati indíttatást teremti meg egy gondolat. és ezért merült fel megint ez az egész.
hogy most közelebb van a valósághoz, ami megfordul a fejemben? "etikátlan" elképzelni, hogy egy konyhakéssel kiszabadítod magad a testedből? vagy hogy adott esetben kidobnád a tengerimalacot a másodikról, mert olyan hangon visít? nem dobnám ki. és nem készülök konyhakéssel kiszabadítani a lelkem. de nem tudom, hogy ez csak helyzet kérdése, vagy mivel megszülettek - akár meg is tehetem őket, ha eléggé lelazulok. ha már jobb szót nem találtam rá.

egyensúly.

ezt a bejegyzést majd a fogorvos által belém tolt nem kevés érzéstelenítőre fogom fogni holnap:)

2011. február 27., vasárnap

hogy a darabok igazából már meg is voltak, csak kellett valami, hogy összeálljon az egész. és az első értelmes gondolatom az volt, hogy ezt magyarázta kedvenc magyar tanárom, amikor a katarzisról tanultunk:) megfogalmazhatatlanul tömény. egyszerűen kellett pár hónap, hogy már ne tudjak kitérni a legrosszabb elől - ráadásul visszanézve a rettegés volt a legpusztítóbb az egészben, de első lépésnek elég volt ez is. ilyesminek képzelem el a halált: megadod magad, átszakad alattad a föld és belezuhansz...aztán valahogy visszakerültem az adott pillanatba - hazaérős érzés, megkönnyebbülés, pedig akkor voltam először igazán szomorú.

durva, mekkora boldogságot tud okozni csak az, hogy életképes vagyok.


Egy előre bejelentett gyilkosság krónikája

2011. január 29., szombat

2011. január 27., csütörtök

vége.
azt hittem (reméltem leginkább), hogy ettől jó lesz. és pont ezt csesztem el:) inkább kiüresedtem, ahogy a kihívás és nyomás megszűnt.
és persze a szokásos örökké elégedetlen kis hang is megszólalt, mert utólag azért egyből okosabb vagyok én is. de végül is tök jó, uv nélkül, 4+ os átlag, ráadásul egyre jobban érdekel az egész, ahogy egyre többet foglalkozom vele. szóval csak hülyeség volt messiásként várni a végét, mert nem is ez volt a baj.

ijesztően rég éreztem azt az elégedett, kedvelő érzést saját magam felé, ami amúgy hozzám tartozik. de a legrosszabb, hogy a körülöttem lévőktől is egyre távolabb kerülök, ahogy már nem vagyok képes beengedni semmit, mert egyáltalán nem érzem, hogy jó helyre kerülnének... a megoldás pedig nem az, hogy én is kimegyek.

talán most jött el a pillanat, hogy bármit megadnék a nyugalomért

2011. január 20., csütörtök

még egy hét és vége. nem lenne fair, ha csak az utána állapot mosolyogna itt nyugodt magabiztossággal:)
szóval agyszivacs üzemmódban, igazi könyvtári zombiként csiszolom a koncentrációs képességemet, ami nagy fokú lekötöttséget biztosít, ezért nem is fröcsögtem hétfőn, pedig akkor megvolt az első vizsgaidőszaki krízis (egy olyan rendes). csak közben tudom, hogy ezek nélkül már halott zombiként feküdnék valahol.

ettől még kicsit túlzásnak érzem ezt a januári történetet úgy egészében. nem teljesen értem, hogy mi van...és kezd kurva fárasztó lenni. de inkább gondolom azt, hogy oka van és majd megoldom, mint hogy elátkozottnak érezzem magam.

lemondó hullatekintet, késésben vagyok, basszus.

2011. január 17., hétfő

a jobb felső sarokban van a lényeg, a többi nem is érdemes:)